14 January 2009

Herinneringen aan Nijmegen (13/12/08)


Zaterdag 13 december verzamelden we weerom voor één van onze uitstappen met vtbKultuur Mechelen. 7 uur was erg vroeg maar toch hadden alle Mechelaars er zichtbaar zin in om op deze ijskoude, maar prachtige winterdag een bezoek te brengen aan de oudste stad van Nederland, Nijmegen. Iedereen was prima op tijd, en de bus was comfortabel met ruimte genoeg voor iedereen. De heenreis verliep voorspoedig en werd aangenaam gekruid door de uitleg van onze “Nijmegen-expert” Jos die ons onderweg een heleboel informatie kon vertellen over de stad Nijmegen, de Romeinen, de gebroeders van Limburg en ook het bekende verhaal van Mariken van Nieumeghen.

De dag werd in Nijmegen gestart met koffie en appeltaart in het Gelders Koffiehuis op wandelafstand van het centrum en museum Het Valkhof.

We werden daar opgehaald door 2 , wel erg bekwame, gidsen van Stadswandeling Nijmegen. Van hieruit gingen we dus, gesplitst in 2 groepen op weg voor een stadswandeling in deze aparte, oude stad. Apart omdat het stadscentrum jammer genoeg zwaar geleden heeft onder een geallieerd bommendeken aan het einde van de 2e Wereldoorlog. Hierdoor werden echt grote gaten geslagen in dit charmante stadje, de opbouw is vrij snel gebeurd, echter zonder rekening te houden met de bestaande overgebleven architectuur. Daar hadden onze knappe gidsen gelukkig rekening mee gehouden en hoe het er in eerdere tijden moet uitgezien hebben konden ze mooi illustreren door oude foto’s van voor het bombardement. Uiteraard werd halt gehouden bij het standbeeld van Mariken, de Sint-Stevenskerk en de Waal. Iedereen zal het er wel mee eens kunnen zijn dat deze jongens een prachtige rondleiding gaven en ondanks de koude temperaturen genoot iedereen er met volle teugen van.

Het einde van deze boeiende rondleiding bracht ons naadloos aan museum het Valkhof. De magen begonnen te grommen maar gelukkig was men daar voorzien op een speciale “Romeinse” maaltijd. Het was eens iets anders.

Voor we de tentoonstelling “Romeinse Luxe en Decadentie” bezochten was er nog tijd voor een uitgebreide uiteenzetting over al de prachtige beelden, gebruiksvoorwerpen en geschiedenis we weldra zouden aanschouwen.

Museum Het Valkhof had echt zijn best gedaan, alles werd piekfijn voorgesteld, met zorg en zelfs met aangepaste belichting. Het was verre van een saai museumbezoek maar een echt interactief gebeuren.

Na dit bezoek hadden we nog ruimschoots de tijd om zelf even in de gezellige Nijmeegse straten te verdwalen om zo de Nederlandse kerstsfeer een beetje op te snuiven, wat inkopen te doen of een kroket uit de muur te trekken.

Zoals het wel gaat met leuke dagen, was dit bezoek aan Nijmegen weer veel te snel voorbij. Maar gelukkig kunnen we de herinnering aan deze fijne dag weer meenemen. Dat kunnen ze ons nooit meer afnemen.

Meer foto's van deze prachtige dag vind je hier terug


1 Comments:

At 12:26 AM, Blogger Markec said...

Mooi verslagje van een bijzonder geslaagde dag!

En een dikke pluim voor de vele knappe foto's die je maakte, Marc !

 

Post a Comment

<< Home